Museumshop

Hieronder vindt u de producten die worden aangeboden in de museumshop van Museum Hoge Woerd.

ANWB: Fietsgids Romeinse Limesroute

€9,95
Fiets langs de Romeinse geschiedenis in Nederland met de ANWB Fietsgids Romeinse Limesroute! In 6 dagen fiets je van Katwijk tot Millingen aan de Rijn om deze unieke Romeinse erfenis te herbeleven!   2000 jaar geleden liep de grens van het Romeinse rijk dwars door Nederland. Deze limes lag langs de zuidoever van de Rijn en bestond uit forten, schansen en wachttorens om het rijk te beschermen tegen de stammen uit het noorden. Op meer dan 40 plekken en locaties in Nederland zijn hier overblijfselen van te zien. De afgelopen jaren is hard gewerkt om deze grens weer zichtbaar te maken: wachttorens zijn herbouwd, forten zijn zichtbaar gemaakt en musea langs de limes laten vondsten zien.   De ANWB Fietsgids Romeinse Limesroute bestaat uit 6 deeletappes van 27- 46 kilometer met uitgebreide routebeschrijvingen, volop achtergrond informatie en tips voor horeca onderweg.   Taal:                           Nederlands Bindwijze:                   Ringband Aantal pagina’s:          47 Met illustraties

Beauty en Fashion

€19,95

Romeinse vrouwen wilden graag net zo mooi zijn als Venus, de godin van de liefde. Romeinse mannen moesten, volgens Ovidius, ‘zien te behagen door hun goede smaak’. Hoe deden zij dit? Hoe hielden zij hun huid glad en rimpelloos? Waarmee poetsten zij hun tanden? Welke kapsels waren in de mode? Gebruikten de vrouwen make-up?

Klassieke teksten, beelden, schilderingen en archeologische vondsten onthullen de schoonheidsgeheimen van de Romeinen in dit rijk geïllustreerde boek. De recepten, tips en patronen maken de Romeinse schoonheid bovendien bereikbaar voor de hedendaagse lezer. Want behagen door goede smaak en zo mooi zijn als een godin, dat willen we toch eigenlijk nog steeds?.

 

 

Taal:                 Nederlands    Bindwijze:   Paperback

Aantal pagina’s: 200               Formaat:     23,2 x 16,7 x 1,7

Bordspel Traiectum

€ 29,95

Na een lange mars komt een groep Romeinse legionairs aan bij de zuidelijke overs van de rijn. Ze hebben opdracht gekregen een fort te bouwen aan de natuurlijke noordelijke grens van het Romeinse keizerrijk. De Germanen in het noorden hebben een leger bijeen gebracht om de Romeinen te vernietigen. Alleen als Castellum Traiectum  af is voor de Germanen aanvallen, hebben de legionairs de kans om te overleven.

Lukt het de spelers om Castellum Traiectum te voltooien voor de Germanen aanvallen of gaan we allemaal roemloos ten onder?

Bouwplaat Castellum

€14,95

 Slechts lijm, een schaar of mes en een portie geduld zijn vereist om dit boek, waarvan de pagina’s gedrukt zijn op stevig papier, te veranderen in een prachtig model van een Romeins Castellum.

  • De bouwplaat is historisch verantwoord opgezet en zit vol met fascinerende details.
  • Bij de bouwplaat zitten uit te snijden/knippen papieren figuurtjes van Romeinse soldaten om het leven in een Romeins castellum na te bootsen.
  • De grondplaat van het model meet, in elkaar gezet, ruim 61 x 46 cm.

De handleiding van 2 pagina’s aan de binnenzijde van de kaft is in het Engels, maar niet moeilijk om te volgen. Dit omdat het als een soort stripverhaaltje opgezet is met duidelijke illustraties waarin te zien is wat je moet doen.

Taal:                       Engels

Bindwijze:             Paperback

Afmetingen:          30,4 x 22,8 x 1,2

Aantal pagina’s:    32

 

Brittenburg

€24,95

Al eeuwen proberen onderzoekers deze verdronken ‘Brittenburg’ terug te vinden en te begrijpen wat het was. In 1960 werd tevergeefs twee weken lang door duikers bij Katwijk in zee gezocht. Nieuw ontdekte documenten vormden de aanleiding om in oude manuscripten en kaarten te snuffelen. Waar archeologen normaal gesproken kunnen graven in de grond, moet de Brittenburg onderzoeker zich baseren op eeuwenoude documenten met ooggetuigenverslagen, afbeeldingen en kaarten waarop met een kruis of ‘passen tot de kerktoren’ staat aangegeven waar wat gezien is. Na eeuwen tevergeefs speurwerk leek deze beroemdste ‘cold case’ van de Nederlandse archeologie onoplosbaar. In dit boek wordt de zaak heropend en gaat de lezer stap voor stap mee op een speurtocht aan de hand van nieuw bewijsmateriaal. Het biedt interessante resultaten die een ander licht werpen op de Brittenburg, de verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk.

Castellum pen

€ 1,50

Castellumgids

€ 6,95

De Romeinense Limes

€ 15

In ‘De Romeinse limes’ beschrijft Luit van der Tuuk de Nedergermaanse limes, die dwars door Nederland liep. Deze noordelijke grens van het Romeinse Rijk was zo’n 5000 kilometer lang en liep langs de Rijn. De grenslinie moest Gallië beschermen tegen de Germanen en is één van de grootste infrastructurele werken die ooit in de Lage Landen gerealiseerd zijn. Recente opgravingen hebben veel plaatsen langs deze linie blootgelegd, waardoor de belangstelling ervoor steeds verder aanwakkert. Luit van der Tuuk schrijft zeer toegankelijk over de Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen. Het boek is volledig geïllustreerd in kleur, met kaarten en tijdlijnen.

Taal:         Nederlands

Bindwijze:            Paperback

Formaat:   21,6 x 14,1 x 1,5.

Aantal pagina’s:   192

De Romeinse Limes in Nederland

€ 3

 

Dit boekje van 32 pagina’s biedt iedereen die nog niet zo bekend is met de limes een antwoord op de vraag: wat is die limes nu eigenlijk? Dat gebeurt aan de hand van onderwerpen als forten, wegen, de vicus, steden, het legioen, godsdienst, rivieren en kanalen.

 

 

 

 

 

Taal:                 Nederlands.         Bindwijze:     paperback

Aantal pagina’s: 32                    Rijk geïllustree

Duplo Boerderijdieren

€ 9,95

DVD De Schatkamer van de Romeinen

€ 10

Een Romeinse Rijnaak: De Meern 1

€ 24,95

Deze publicatie handelt over de Romeinse platbodem ‘De Meern 1’ (Utrecht, Leidsche Rijn). Zij bevat de verantwoording van het onderzoek aan dit schip door de voormalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Het onderzoek vond plaats in twee fases: het veldonderzoek naar, en de berging van, dit schip van april tot juni 2003 onder leiding van A.F.L. van Holk en het vervolgonderzoek en de uitwerking tussen zomer 2003 en september 2006 onder leiding van E. Jansma. Toen De Meern 1 in 2003 werd geborgen, waren de waarnemingen niet compleet. Eerst na berging en grondige reiniging van het achterschip op de RACM-locatie in Lelystad was het mogelijk van dit scheepsdeel de vele details in te meten. De metingen beperkten zich echter noodzakelijkerwijs tot delen van het achterschip waar in het kader van de berging en conservering géén metalen ondersteuningsbalken tegenaan zijn geplaatst.

 

 

Taal:           Nederlands             Bindwijze:Paperback, 3 delen

Afmetingen: 28,9 x 21,8             Aantal pagina’s: 529 + bijlagen

Met originele foto’s van de opgraving

 

Frontiers of the Roman Empire

€ 10

In drie talen – Engels, Nederlands en Duits – wordt het verhaal verteld van het ontstaan en de ontwikkeling van de grens in Neder-Germanië. Thema’s als het landschap, het grenssysteem, het Romeinse leger, de installaties, watermanagement etc… komen aan bod. Ook is er aandacht voor musea en permanente exposities en zichtbare resten in zowel Nederland als Duitsland, van Bonn tot Katwijk aan Zee. Een literatuurlijst sluit de publicatie af en talloze kleurenillustraties verlevendigen de teksten.

Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden te laten kennismaken met en genieten van ons Europees cultureel erfgoed.

Taal:                   Engels/Nederlands/Duits

Bindwijze:             Paperback

Aantal pagina’s: 143

Heidense Heiligdommen

€ 24,95

Judith Schuyf gidst de lezer in “Heidense heiligdommen’ langs de zichtbare overblijfselen van een verloren, heidens verleden. Onze streken kenden in de pre-christelijke periode veel heilige bomen, waterbronnen, stenen, heuvels en kuilen. Ze verwezen naar heiligdommen, tempels en plaatsen waar recht werd gesproken. Tijdens de kerstening en de reformatie is veel verwoest, maar er zijn plekken uit de late ijzertijd en vroege middeleeuwen intact gebleven. Judith Schuyf geeft in “Heidense heiligdommen’ aanwijzingen over de vindplaats van deze vaak onopvallende heiligdommen en zet ze in hun historische en religieuze context. Het boek is rijk geïllustreerd met prachtig fotomateriaal.

 

 

 

 

 

 

Taal:                   Nederlands              Bindwijze:    paperback

Aantal pagina’s: 368

Kleurpakket Romeinen

2,95

Limes spel

€ 14,95

Museum magneet

€ 3,50

Nurdius Maximus

€ 9,95

Nurdius Maximus in de Lage Landen

€ 14,99

Paspoort Utrechtse Kastelen en buitenplaatsen

€ 1,50

Pax Romana

€ 28,50

In zijn nieuwe epos ‘Pax Romana’ laat topauteur Adrian Goldsworthy zien hoe Rome de vrede handhaafde. De Pax Romana is vermaard vanwege een opzienbarend lange periode van vrede en stabiliteit. Maar deze vrede was afgedwongen door oorlog en betekende de facto complete overheersing. De Romeinen waren agressief en meedogenloos en de handhaving van deze vrede kostte miljoenen doden en betekende voor velen slavernij. Maar delen van het rijk waren door de Pax Romana generaties lang verstoken van oorlogen. Goldsworthy beschrijft in dit meeslepende en rijk geïllustreerde boek, dat leest als een roman, hoe de Romeinen dit voor elkaar kregen. Hoe ze kleine opstanden neersloegen voor die konden ontaarden in een echte revolutie; hoe ze de overwonnenen het gevoel gaven dat ze onderdeel van het rijk waren; dat Rome welvaart en voorspoed betekende zodat het verzet relatief snel wegebde. Collaboratie en zelfs enthousiaste aansluiting was schering en inslag en door de sluwheid van de legioenen, diplomaten en prefecten werd de Pax Romana overal ingevoerd. Adrian Goldsworthy (1969) studeerde aan St. John’s College in Oxford, en specialiseerde zich in Romeinse geschiedenis. Hij gebruikte zijn dissertatie over het Romeinse leger in oorlog als basis voor zijn eerste boek. Hij schreef onder meer ‘Augustus’ en ‘De val van Rome’.

Auteur: Adrian Goldsworthy,
ISBN: 9789401909921,
528 pagina’s,
Paperback

Playmobil 1 Romeinse legionair (los zakje)

€ 3,95

Playmobil Archeoloog

€ 5,95

Playmobil Boerderij

€ 12,95

Playmobil legionair met ballista

€ 9,95

Playmobil Romeinse Strijdwagen

€ 19,95

Rome aan de Noordzee

€ 19,95

Dit boek vertelt het verhaal van de Romeinen in Velsen. Wat deden die Romeinen hier? Wat hebben ze gebouwd en in de bodem achtergelaten? Hoe leefden de militairen in hun forten en de Friezen in hun boerderijen? Waarom trekken ze zich terug achter de Rijn? De rivier die daarna eeuwen lang de noordgrens van het Romeinse Rijk wordt. Hoe ging het verder met de Friezen en hun enorm belangrijke heilige plaats in de Velserbroek waar fantastische objecten geofferd zijn? Voor het eerst wordt na meer dan 50 jaar onderzoek een uniek en compleet overzicht gepresenteerd. Helder en duidelijk verteld en rijk geïllustreerd laat Arjen Bosman dé kenner van Romeins Velsen de forten tot leven komen.

Arjen V.A.J. Bosman | 2016

ISBN: 9789088903632,

136 pagina’s

Romeinen langs de Rijn en Noordzee

€ 19,95

Romeinen langs Rijn en Noordzee. De limes in Nederlandbiedt een volledig en toegankelijk overzicht van de rijke geschiedenis van de Romeinse limes in Nederland en aangrenzende gebieden. Het boek laat zien hoe de limes zich hier ontwikkelde van geïsoleerde voorpost tot een aaneengesloten linie met een dichtbevolkt achterland. Aan de hand van foto’s, plattegronden en reconstructietekeningen komt een fascinerende wereld tot leven, die in de afgelopen jaren uitgebreid is blootgelegd door archeologen.

Paul van der Heijden

ISBN: 978-90-5345-561-6
druk: maart 2020
21×29 cm – 136 blz.
genaaid gebrocheerd

Romeinen rondom het Domplein

€ 14,95

In Romeinen rondom het Domplein, beproef, bewandel, bewonder maakt de lezer kennis met het vroegste verleden van de stad. Ester Smit beschrijft uitvoerig wat de Romeinen hier deden, waar ze woonden en wat ze aten. Aan de hand van een wandeling kan iedereen de Romeinse historie beleven. De wandeling voert langs plekken in de stad waar de Romeinse geschiedenis nog zichtbaar en voelbaar is. De jongste Romeinenliefhebbers kunnen een speurtocht maken (die ook leuk is voor volwassenen).

Behalve een geschiedenisboek, een wandelgids met speurtocht is Romeinen rondom het Domplein een beleefboek. De wandeling gaat langs plekken waar de Romeinen in het Utrechtse centrum leefden. Op basis van originele recepten met ingrediënten die nog altijd verkrijgbaar zijn kan de lezer Romeinse gerechten bereiden en proeven.

Auteur: Ester Smit

ISBN 978-90-822482-0-3,

140 pagina’s

Romeins Doeboek

€ 3,50

Het Romeinen Doeboek telt 36 pagina’s en is uiteraard helemaal educatief verantwoord en laat kinderen spelenderwijs kennismaken met de Romeinse tijd in Nederland, uitgaande van de meest actuele wetenschappelijke inzichten. Het is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar.

Romeins Limeskwartet

€7,50

Romeinse helmen in Nederland

€ 12,50

Voor het eerst zijn alle grotendeels complete helmen, ruitermaskers en helmbanden die in Nederland zijn ontdekt in één boek samengebracht.
Bijna 2000 jaar zijn ze achtergebleven op het slagveld, verloren in moerassen of geofferd aan de goden. Elke helm vertelt een verhaal, bijvoorbeeld over een veldslag, de bewaking of het afzwaaien van een soldaat aan de noordgrens van het Romeinse Rijk. Bij elke helm vind je een deskundig commentaar. Re-enactors laten zien hoe het hoofd beschermd werd.
Het is een boekje voor jong en oud, toegankelijk geschreven en kleurrijk geïllustreerd

Paul van der Heijden en Annelies Koster,

ISBN 978-90-818683-9-6,

44 pagina`s, gebonden

Romeinse legioenen

€ 28,50

Het standaardwerk over de beste vechtmachine ooit: het Romeinse leger Pakkende en verhalende geschiedenis Het Romeinse leger was waarschijnlijk de meest succesvolle krijgsmacht ooit. Tot onze tijd was geen leger zo strak georganiseerd en zo indrukwekkend tactisch en strategisch geschoold. Overal staan nog monumenten die herinneren aan hun macht en superieure technische vaardigheden. De Romeinse legioenen vochten en overwonnen in Afrika, Azië en Europa. Als de Romeinse krijgsmacht een krachtige legerleiding zou hebben behouden, en niet verdeeld zou zijn geraakt, dan waren de legioenen nooit verslagen. Bestsellerauteur en militair historicus Adrian Goldsworthy beschrijft als eerste niet alleen het oude keizerlijke leger, maar ook de burgermilities van de republiek en de latere strijdkrachten van het rijk. Hij doet dat pakkend en beschrijvend, met behulp van talloze illustraties, beslissende veldslagen en legendarische commandanten. Aan de hand van antieke bronnen en archeologische vondsten geeft de auteur ook een impressie van het leven van de gewone legionair, in vrede en in oorlog.

Auteur: Adrian Goldsworthy,
Paperback,
isbn: 9789401900997,
320 pagina’s

Romeinse Limespad

€ 19,45

ROMEINSE LIMESWANDELPAD Katwijk aan Zee- Berg en Dal(Duivelsberg)
Waarom kwamen de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden naar ons koude, natte land? Stap in de voetsporen van de Romeinen en ontdek het antwoord. Wandel 275 kilometer langs gereconstrueerde wachttorens en castella langs de Romeinse Limes, bewonder de op-gegraven artefacten in topmusea zoals het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en Het Valkhof in Nijmegen. Leer meer over de uitwisseling van goederen en cultuur tussen Romeinen en andere in het gebied wonende volken, zoals de Bataven.
De noordelijke grens van het Romeinse Rijk loopt in het Nederlandse gebied langs de Rijn (nu de Oude Rijn, Leidse Rijn, Kromme Rijn en Nederrijn) van Katwijk aan Zee tot aan Nijmegen. Je wandelt door steden, polders, over dijken en jaagpaden, langs forten en molens en door nieuwe natuur.

ISBN: 9789492641069

Aantal pagina’s: 152

Romeinse Veldtochten

€ 16,95

In zeven wandelingen leiden Marycke Janne Naber en Ester Smit je langs sporen van de Romeinen aan de noordgrens van hun rijk. Daarnaast gaan luchtig geschreven themaverhalen nog dieper in op de materie. Zij beschrijven het leven van de Romeinen in het algemeen, en dat van de hier gelegerde soldaten en van de oorspronkelijke bewoners in het bijzonder. De wandelingen zijn prima bereikbaar per openbaar vervoer en ook horeca en overnachtingsadressen zijn niet vergeten. Ga dus op stap en beleef je Romeinse verleden.

Formaat: 12,6 x 21,0 cm
Omvang: 128 pagina’s
ISBN: 978-90-78641-50-6
Bindwijze: paperback

Romeinse wegen in Nederland

€ 19,95

De Romeinse wegen waren niet uniform, zoals onze snelwegen tegenwoordig. Het uiterlijk van wegen kon per streek verschillen, al naar gelang de status, landschappelijke obstakels en beschikbaarheid van bouwmateriaal. In dit boek gaan we op zoek naar de Romeinse wegen in Nederland die we kennen uit historische bronnen en archeologische opgravingen. Vaak zijn de wegen in de grond alleen herkenbaar als reepje grind, maar toch vormen ze onderdeel van het netwerk dat Nederland verbond met de rest van het Romeinse Rijk.

Romeinse wegen in Nederland laat op een toegankelijke manier zien hoe de Romeinse wegen ons zowel infrastructuur als beschaving brachten. Nederland werd letterlijk op de kaart gezet.

Paul van der Heijden

ISBN: 978-90-5345-419-0
druk: februari 2016
21 x 21 cm – 120 blz.
genaaid gebrocheerd met omslagflappen

 

Sieraden met scherven

Sleutelhanger Museum Hoge Woerd

€ 2

Varen op de Romeinse Rijn

€ 12,50

Een ding is duidelijk: het was een drukte van belang op de Rijn. Door de omvangrijke en kostbare goederenstromen van en naar Britannia werd de limes extra zwaar bewaakt. Levensmiddelen, gebruiksartikelen, wapens, bouwmaterialen, maar ook edele metalen en manschappen werden per schip vervoerd. Over zee met zogeheten rondbodems, over de rivier met platbodems.

Het boek trakteert de lezer op tal van verrassende details, zoals van het schip De Meern 1 dat in volle vaart vergaan is. De afgebeelde hoosschep, peddel, emmer en voetijzers maken dat je heel dicht bij de bemanning in doodsnood komt. Dat brengt ons op de voortreffelijke manier waarop dit boek geïllustreerd is. Mikko Kriek maakte speciaal voor deze uitgave een aantal prachtige artist impressions.  Dat maakt Varen op de Romeinse Rijn een aantrekkelijk bezit voor geïnteresseerden, maar ook voor professionals.

Tom Hazenberg en Paul van der Heijden (2016): Varen op de Romeinse Rijn. De schepen van Zwammerdam en de limes. Leiden, Hazenberg Archeologie. Deel 7 van de reeks Stap in het verleden, ISBN 978-90-818683-7-2.

Wee de Overwonnenen

€22,50

In Wee de overwonnenen vertelt de talentvolle archeoloog Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen deze volkeren vooral door de ogen van de Romeinen, met name via Julius Caesar en Tacitus. Maar wie waren de bewoners van de Lage Landen? Wat waren hun gebruiken? Welke taal spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: waar kwamen ze precies vandaan? Op levensechte wijze beschrijft Alexander van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen, zoals de Slag bij het Teutoburgerwoud en de Bataafse Opstand. Hij schrijft over de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen en laat zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn. Wee de overwonnenen is een diepgravend boek voor iedereen die meer wil weten over de Bataven, de Friezen, de Cananefaten en andere stammen in het huidige Nederland en België rond het begin van de jaartelling.

Taal: Nederlands
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 304
Formaat: 22,8 x 15 x 2,7 cm